گزارش/
برداشت انار از میانکاله/ دستهایی که «یاقوت» می چینند + تصاویر
برداشت انار از میانکاله چند روزی است که آغاز شده و بازار خرید و فروش آن داغ است، دستهایی که یاقوت میچینند؛ سالهاست آشنای شبه جزیرهاند.

به گزارش آوای خزر، پناهگاه حیات وحش میانکاله دارای ۶۸ هزار و ۸۰۰ هکتار مساحت است و دو اکوسیستم آبی و خشکی شامل تالاب و شبهجزیره دارد، این زیستکره منحصربهفرد نقش مهمی در زیستمندی پرندگان مهاجر و حدود ۱۰۰ گونه جانوری و در مجموع بیش از ۲۰۰ گونه گیاهی و جانوری دارد و از ۴۷ سال پیش بهعنوان منطقه حفاظتشده در جهان مورد توجه است.
فایده این مجموعه خدادادی ارزشمند به همین جا ختم نمیشود و میتوان به بهرهمندی از رودخانههای منتهی به تالاب برای مصارف کشاورزی و پرورش ماهی، گردشگری، تولید اکسیژن، جلوگیری از فرسایش خاک، تلطیف کردن هوا، جلوگیری از معلق شدن ریزگردها و ایجاد یک اکوسیستم پایدار و مطلوب نیز اشاره کرد.
برنامه سازمان یونسکو در مناطق حفاظتشده که با تأکید بر مشارکت انسان برای صیانت از این مناطق است از طریق دفاتری با عنوان شورای هماهنگی بینالمللی برنامه انسان و کره مسکون (MAB) دنبال میشود و در هر کشوری نمایندگانی دارد تا بر وضعیت مناطق تحت پوشش خود نظارت و ارزیابی کنند که بهطور طبیعی یکی از پروژهها، پناهگاه حیات وحش میانکاله است.
با فاکتور گرفتن از صید و صیادی و شکار پرندگان، به سراغ برداشت انار از میانکاله میرویم که همزمان با آن، تمشک خزری نیز در میانکاله برداشت میشود.
بیش از ۱۲ هزار هکتار از مساحت این ذخیرگاه پوشیده از انارستانهای زیبایی است که هرساله نظر بسیاری از ذینفعان و متقاضیان به برداشت انار را بهخود جلب میکند، اما این برداشت که تا سال ۸۹ به صورت غیراصولی توسط افراد بومی وغیربومی برداشت میشد و حیات گیاهی و جانوری پناهگاه را با وقوع آتشسوزیها، انباشت زباله، شکستن شاخهها، شکار پرندگان و آسیب رساندن به لانههای پرندگان مورد تهدید قرار میداد؛ ۶ سالی است که با برنامهریزی سازمان حفاظت محیط زیست و ادارهکل و اداره تابعه در مازندران و بهشهر، روند قابل قبولی بهخود گرفته است.
در این سالها سالانه بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ تن انار از میانکاله برداشت شد، برداشت انار توسط افراد بومی انجام میشود که از آموزشهای لازم در این زمینه بهرهمند و دارای کارت مخصوص انارچینی هستند.
تعداد این افراد بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر است، آنها در فصل برداشت انار که معمولا از هفته سوم مهرماه تا هفته دوم آبانماه انجام میشود؛ با توجه به آموزشهای لازم موظف هستند که ۳۰ درصد از انارها را بر درخت باقی بگذارند تا مورد استفاده پرندگان و دیگر جانوران این منطقه قرار بگیرد، باید نسبت به پاکسازی انارستان از زباله نیز اهتمام داشته باشند، مراقب لانه پرندگان در زیر درختان یا بر روی شاخهها باشند، تا جایی که امکان دارد از روشن کردن آتش بپرهیزند، مراقب سرشاخههای درختان باشند و در پایان نیز زمان ورود و خروج را رعایت کنند.
وقتی چیدن انار در روز به پایان میرسد، کارگران نسبت به فروش این محصول اقدام میکنند، انار از پای درخت به ازای هر کیسه بین ۱۰ تا ۱۳ هزار تومان از کارگران خریداری میشود، افرادی که انارها را از کارگران میخرند؛ بسته به میزان بار خریداریشده باید عوارض پرداخت کنند تا بار را از پناهگاه خارج و به بازار برسانند.
در ورودی منطقه حفاظتشده میانکاله نیز، افرادی هستند که انارها را خریداری میکنند، در مجموع میتوان گفت؛ بازار برداشت و فروش انار میانکاله در این روزها داغ است و این نعمت بیمنت خدادادی توانسته با مدیریت صحیح اداره محیط زیست بهشهر، فایدهای برای ذینفعان و مردمانی از قشر ضعیف که معمولا از ۱۲ روستای دهستان میانکاله هستند، داشته باشد.
کمتر از ۱۰ روز دیگر به پایان برداشت انار از انارستانهای میانکاله باقی مانده است، یکی از علتهای تقاضای زیاد برای این محصول آن است که انار میانکاله طعم مطبوعی دارد، ترشی آن در حد مطلوب است و رنگ ملایمی دارد که پس از تبدیل شدن به رب انار به سیاهی نمیزند و سرخی خاصی نیز در آن دیده میشود، انار میانکاله کاملاً اُرگانیک است و نهتنها هیچ سم و کودی برای پرورش آن استفاده نمیشود بلکه در سالیان سال، به صورت خودرو رویش کرده و سابقه آنها به هزاران سال پیش میرسد، در واقع وقتی صحبت از انار میانکاله میشود باید ذهنها به سمت درختچههای انار برود و نه درختان سر به فلک کشیده! زیرا این انارها در خاک شنی و شور میرویند.
بیشتر مشتریان انار میانکاله از صاحبان رستورانها و شرکتهای مواد تبدیلی هستند که از شهرهای مختلف مازندران و گلستان به میانکاله سفر میکنند، انارهای میانکاله در این دو استان آوازه خوبی دارند و در ۵ سال گذشته که مدیریت برداشت انجام میشود؛ مشتریان میدانند که در چه ساعاتی باید به میانکاله مراجعه کنند و یا از قبل به شرکتهای تعاونی دخیل در امر برداشت انار از این ذخیرهگاه، سفارش میدهند.
میوه انار ترش یا شیرین خواص تقریبا مشترکی دارند؛ نام انار سه بار در قرآن آمده و در سوره «الرحمن» از آن به عنوان میوه بهشتی یاد شده است.
انار دارای ویتامینهای A، B، E و C است، قلب را آرامش میدهد، خونساز است، سبب تقویت اعصاب است، سلولهای سرطانی را کشف میکند، شادیآور و مقوی است، در ترمیم عضلات، تقویت ماهیچههای بدن و پاکسازی معده نیز مؤثر است، از نظر محققان علوم تغذیه بهترین زمان خوردن انار صبح ناشتا است تا کسالت را برطرف و جسم را برای فعالیتهای روزانه آماده کند.
زمان برداشت یاقوتهای سرخ در میانکاله که تمام شود؛ شبهجزیره اندکی به آرامش میرود، آرام آرام به جمعیت پرندگان مهاجر زمستانگذران افزوده میشود و آنگاه تلاش یگان حفاظت محیط زیست نیز بیشتر میشود و جزیره همچنان به حیات خود ادامه میدهد تا انسان از او راضی باشد!
انتهای پیام/
گزارش از: آزاده بابانژاد
عکاس خبری: سعید منصوری