
آوای خزر - آزاده بابانژاد: شمشادستانهای شمال که در وسعت 72 هزار هکتار از عرصههای جنگلی گیلان، مازندران و گلستان قرار دارند، طی دو سال گذشته از طراوات و شادابی افتادهاند، واقعیت این است که 72 هزار هکتار شمشادستانهای هیرکانی طی 9 سال از بین رفتهاند و جز تماشای نابودی این گونههای ارزشمند که ارزش دارویی فراوانی در درمان انواع سرطانها و بیماریها دارد، کاری نمیشد کرد.
فصل اول:
از سال 93 بیماری «بلایت» به دل شمشادستانهای استان افتاد و البته در گیلان و گلستان نیز خسارات زیادی را به بار آورد. هنوز این بیماری از بین نرفته و کنترل نشده بود که در سال 95 آفت شبپره به جان شمشادهای شمال افتاد و اکنون دیگر چیزی از شمشادستانهای شمال باقی نمانده است.
برای احیای رویشگاههای شمشادهای خزری باید کاری اساسی انجام داد اما از آنجا که این آفت حداقل تا 5 سال در خاک باقی میماند و تنها و تنها بر این گونه گیاهی تاثیرگذار است، لذا کار را برای حافظان منابع طبیعی و محیط زیست بسیار سنگین کرده است، هرچند سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اقداماتی نظیر سمپاشی را انجام داده است اما هیچ نتیجهای نداشته است.

اینکه منشا آفت از خارج بوده به تایید رسیده است و به جرأت میتوان نام آن را بیوتروریسم و حمله زیستی عنوان کرد. اما حالا باید چه کرد؟ آیا امکان احیای آن در محیط جنگلی وجود دارد؟ منابع طبیعی چه پاسخی دارد؟
عباسعلی نوبخت معاون امور جنگل سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در سفر تیرماه 98 به مازندران در پاسخ به همین سوال خبرنگار آوای خزر گفته بود: "بیش از 2.5 میلیون اصله نهال شمشاد تولید شد که مربوط به معاونت امور جنگل است". زمانی که گیاهپزشکی و موسسه تحقیقات مشخص کنند که عرصه مشکلی برای انتقال نهال ندارد آنها را به عرصه منتقل میکنیم".
یعنی در واقع اکنون زمان مناسبی برای انتقال نهالها به عرصه جنگلی نیست، پس باید چه کرد؟ نوبخت میگوید: میتوانیم در فضاهای شهری و مناطقی که تایید میشود هیچ آلودگی ندارد، بار دیگر شاهد حیات شمشادهای خزری باشیم.
فصل دوم:
شمشاد، نماد تنوع زیستی در مازندران است، راه نجات این گونه ارزشمند هنوز بسته نشده است، شهرداریها، محیط زیست، منابع طبیعی و هر مجموعهای که فضای سبز، محیط زیست و منابع ملی کشور را دوست میدارد و نسبت به آن حساسیت نشان میدهد باید پای کار بیاید.

کاری که سازمان فضای سبز شهرداری ساری در تکثیر و پرورش شمشادها انجام داده، مورد توجه منابع طبیعی قرار گرفته است.
عینالله احمدی سرپرست سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری ساریست. او در گفتگو با خبرنگار آوای خزر که در حاشیه ملاقات حضوری با شهروندان ساری در بوستان ولایت انجام شد، در بخشی از سخنان خود با اشاره به قرار گرفتن جنگلهای هیرکانی در لیست میراث جهانی و با عنایت به اینکه باید این جنگلها را پرورش داد، اظهار میدارد: بخش قابل توجهی از شمشادستانهای شمال از بین رفتهاند؛ اما سازمان فضای سبز شهری ساری در گلخانه "ارم" 11 هزار قلمه شمشاد هیرکانی را پرورش داده و اکنون این گلخانه تبدیل به بانک ژن شده است.
"... تا حدی که مورد توجه منابع طبیعی قرار گرفت و حتی مدیرکل منابع طبیعی مازندران در یکی از همایشها اعلام کرد؛ سایر شهرداریها و سازمانهایی که به نوعی با فضای سبز و گل و گیاه در ارتباط هستند؛ از شهرداری ساری یاد بگیرند که برای حفاظت از منابع طبیعی بانک ژن ایجاد کرده است".
احمدی از ادارهکل منابع طبیعی استان مازندران و شهرستان ساری خواست که به شهرداری کمک کنند تا در پرورش و کاشت نهالهای شمشاد کمک کنند.
او همچنین اعلام داشت که نهالستان درختان هیرکانی را نیز ایجاد میکنیم تا گونههای ارزشمند را تکثیر و پرورش داده، و در بانک ژن مراقبت کنیم.

"اکنون درختان نارنج و چنار را پرورش دادهایم و از منابع طبیعی میخواهیم که در کاشت نهالهای هیرکانی با ما همکاری کند".
به گزارش آوای خزر، سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری ساری سهشنبههای هر هفته در یکی از پارکهای ساری برنامه ملاقات مردمی با حضور مدیر و کارشناسان حوزه گل و گیاه برگزار میکند.
اخبار مازندران
انتهای پیام/ 1354