آوای خزر – اشکان جهان‌آرای: حسین اکبری در نشست با تعدادی از مدیران شرکت آب منطقه‌ای مازندران و نمایندگان تشکل‌های کشاورزی شرق استان افزود: ما در عمده روستاهای استان میراب و شوراهای روستایی و محلی مرتبط با بخش کشاورزی داریم که به صورت سنتی در زمینه مدیریت توزیع آب فعالیت می‌‌کنند. ظرفیت فعالیت سازمانیِ مردمی در بخش کشاورزی مازندران وجود دارد و فقط کافی است که آموزش مناسب و تعامل با این گروه‌ها انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط خاص منابع آب زیرزمینی و تنش آبی در شرق مازندران باید از مناطق شرقی استان آموزش و توزیع مشارکتی آب را آغاز کنیم. اما در این مسیر حلقه اصلی زنجیره خود کشاورزان و بهره‌برداران به عنوان مصرف‌کنندگان اصلی آب هستند. با مشارکت این گروه‌ها می‌توان مصرف آب را مدیریت کرد.
دبیر اجرایی خانه کشاورز مازندران افزود: خود ما کشاورزان در بخش آب احساس خطر می‌کنیم و می‌دانیم برداشت بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی چه فاجعه‌ای به دنبال خواهد داشت و با استمرار این روند، زمین سوخته‌ای را به آیندگان تحویل می‌دهیم.
اکبری با بیان این‌که آموزش و ترویج پایه و اساس تولید در هر بخش است، تصریح کرد: به عنوان نماینده جامعه کشاورزی معتقدم که در بخش آموزش باید تلاش بیشتری کنیم که در این مسیر نقش جهاد کشاورزی برای فرهنگسازی بسیار مهم است.

ضرورت تاسیس تشکل‌های آب‌بران
معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای مازندران نیز در این نشست گفت: تاسیس و فعالیت تشکل‌های آب‌بران با هدف مدیریت فرآیند توزیع و بهره‌برداری از منابع آبی و کاهش برداشت از آب‌های زیرزمینی، به ویژه در شرق مازندران که تنها دشت ممنوعه شمال کشور در این منطقه قرار دارد یکی از ضرورت‌هایی است که برای تحقق آن به همراهی خود کشاورزان نیاز داریم.
سید محمد موسوی اظهار کرد: با توجه به این‌که تنها دشت ممنوعه کشاورزی شمال کشور در شرق مازندران قرار دارد، اهمیت رعایت اصول مصرف بهینه آب و کاهش برداشت از سفره‌های اب زیرزمینی در این منطقه به مراتب بیشتر از سایر نقاط مازندران و استان‌های شمالی است.
وی افزود: سفره‌های زیرزمینی ما در شرق مازندران به دلایل گوناگون در حال تهدید افت تراز و کاهش کیفیت هستند و لازم است که با همراهی کشاورزان در این منطقه گام‌های جدی برای کاهش برداشت از منابع آب زیرزمینی برداشته شود.
برداشت ۱۰۰ درصدی منابع آب تجدیدپذیر در مازندران
معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای مازندران با اشاره به برداشت سالانه بیش از یک میلیارد متر مکعب آب از منابع زیرزمینی مازندران برای مصارف کشاورزی خاطرنشان کرد: در حالی که بر اساس استانداردهای جهانی باید کمتر از ۶۰ درصد منابع آب تجدیدپذیر مصرف شود، در مازندران تقریبا ۱۰۰ درصد منابع آب تجدیدپذیر برداشت می‌شود که بیشترین میزان این آب‌ها نیز با حجم یک میلیارد متر مکعب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود.
موسوی اظهار کرد: بیش از ۸۰ درصد آب آشامیدنی استان هم در حال حاضر از منابع زیرزمینی تامین می‌شود که فشار بر این منابع را در استان افزایش می‌دهد.
وی افزود: اگر در میزان برداشت از منابع آب زیرزمینی به ویژه در مناطق شرقی و مرکزی مازندران نظارت و توجه کافی را نداشته باشیم بی‌تردید در چند سال آینده دچار آسیب خواهیم شد و بیشتر از هر قشر دیگری هم خود کشاورزان هستند که از این آسیب‌ها زیان می‌بینند.
معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای مازندران خاطرنشان کرد: خوشبختانه کشاورزان شرق مازندران برای اجرای طرح‌های مشارکتی مدیریت مصرف آب همراهی مناسبی از خود نشان داده‌اند و در حال حاضر نیز سه تشکل آب‌بر در این منطقه تاسیس شده است. اما همچنان شاهد برداشت آب از منابع زیرزمینی و کم‌توجهی به برخی اصول مدیریت مصرف بهینه آب در این منطقه هستیم.
موسوی با اشاره به ممنوعیت کشت دوم برنج با آب‌های زیرزمینی در سراسر مازندران، خاطرنشان کرد: همواره تاکید کرده‌ایم که کشت دوم برنج با استفاده از آب‌های زیرزمینی در سراسر مازندران مورد تایید نیست. این ممنوعیت در شرق مازندران با توجه به روند رو به کاهش حجم و تراز و کیفیت آب‌های زیرزمینی از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است و تحت هیچ شرایطی کشاورزان در این منطقه نباید سراغ کشت دوم بروند.
وی تصریح کرد: انتظار ما این است که کشاورزان به ویژه در شرق مازندران تشکل‌های آب‌بران را فعال کنند و تا امور مختلف کشاورزی مانند توزیع آب، فرهنگسازی در مدیریت مصرف و به‌کارگیری شیوه‌های نوین آبیاری و کشاورزی با مشارکت خود مردم انجام شود.