گزارش تصویری/ ابراهیم فلاح

همایش روز جهانی غذا در مازندران؛ تعهد زیر تیغ چالش‌ها

 آوای خزر – آزاده بابانژاد: سیزدهمین دوره تجلیل از شرکت‌های برتر مواد غذایی و دارویی استان مازندران در 14 گروه کالایی به مناسبت 16 اکتبر روی جهانی غذا در سالن همایش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی برگزار و در حاشیه آن نیز 10 شرکت برتر مواد غذایی محصولات خود را به نمایش گذاشتند.

استان مازندران به دلیل اقلیم خاصی که دارد و تقریبا چهار فصل سال را در نقاط مختلف آن می‌توان در هر فصلی دید؛ دارای تنوع محصولات غذایی است و نقش مهمی در تامین امنیت غذایی کشور دارد، این استان 23 درصد اشتغال و 40 درصد تولید ناخالص داخلی(GDP خود را مدیون حوزه غذا و داروست.

در این همایش رئیس انجمن صنایع غذایی و دارویی مازندران با اشاره به تصمیم سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO)که شعار امسال روز جهانی غذا را “دست در دست هم برای غذاهای بهتر و آینده بهتر” انتخاب کرده است، از اهمیت غذا در زندگانی بشر گفت و از این رو خواستار حمایت و کمک مسئولان نسبت به واحدهای تولیدی شد که در جنگ اقتصادی و هرگونه بحرانی که در کشور ایجاد می‌شود، پای کار تولید و امنیت غذایی مردمانشان هستند.

او از موازی‌کاری سازمان‌های استاندارد و غذا و دارو انتقاد کرد و گفت: قرار بود تا پایان شهریورماه تفاهمنامه‌ای تدوین شود تا به نفع تولید در صنعت غذا و دارو باشد و تعرفه‌ها کاهش یابد اما چنین نشد.

این فعال اقتصادی ادامه داد: با تمام زحمات سازمان غذا و دارو در زمینه صدور پروانه‌های نوآورانه اما در استان دچار ضعف هستیم در حالیکه باید بلافاصله برای این طرح‌ها پروانه ساخت بگیریم.

سعید باقری مرمتی عمده مشکلات صنایع را عدم حمایت بانک‌ها در منابع مالی و سرمایه در گردش عنوان کرد که نسبت به سایر استان‌ها بسیار ضعیف است و به همین دلیل می‌بینیم که شرکت‌های بزرگ دفاتر خود را در تهران راه‌اندازی می‌کنند تا از فرصت‌های پولی – مالی برای سرمایه‌گذاری‌های بخش تولید استفاده کنند.

افزایش بی‌رویه تعرفه انرژی

این فعال اقتصادی از افزایش بی‌رویه تعرفه برق و گاز در تابستان و زمستان انتقاد کرد؛ اینکه قیمت گاز را بر اساس خوراک پتروشیمی محاسبه می‌کنند، برای توزیع برق حق ترانزیت در نظر گرفتند و هر روز فشار بر تولیدکننده بیشتر و سبد غذایی خانوار نیز کوچکتر می‌شود در حالیکه شرکت‌های تولیدکننده مواد غذایی باید از قطعی انرژی مستثنی باشند چون با سفره مردم سر و کار دارند و امنیت غذایی امنیت اجتماعی را به وجود می‌آورد.

رئیس انجمن صنایع غذایی و دارویی مازندران از تامین نیروی انسانی متخصص در تفاهمنامه صنعت و دانشگاه که یکی از حلقه‌های مفقوده توسعه بوده خبر داده و گفته: ارتباط بیشتر بین این دو اثرات اجتماعی و اقتصادی بالایی دارد؛ اینکه هم واحدهای تولیدی از نیروهای متخصص بهره‌مند می‌شوند و هم از شمار فارغ‌التحصیلان بیکار کمتر می‌شود.

باقری مرمتی در پایان سخنان خود تاکید کرد که علیرغم همه مشکلات در صدور پروانه‌های ساخت، در تعرفه‌های صادراتی، در حمل و نقل و تسهیلات و قوانین خلق‌الساعه و بخشنامه‌های دستوری، اما تولیدکنندگان مازندران همپای سایر تولیدکنندگان کشور با قدرت و قوت در حال تولید و توسعه هستند.

سامانه‌های بی‌سامان

سید مجتبی رضوی رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت مازندران نیز در سخنانی با انتقاد از اینکه بخش خصوصی را مانند «پاندول» به این طرف و آنطرف می‌کشانند، اشاره‌ای به دخالت دولتی‌ها در کوچکترین اقدامات فعالان اقتصادی داشت مثلا اینکه به یک شرکت دستور دادند اجازه نداری بیشتر از 5 تن لوبیا در وارد کنی!

او غیر از انتقادی که آقای باقری‌مرمتی به موازی‌کاری استاندارد و غذا و دارو داشت، به موازی‌کاری بین استاندارد و گمرک هم اشاره و از این رفتارها انتقاد کرد.

رضوی از وضعیت سامانه‌ها نیز انتقاد کرده و گفته؛ 35 سامانه راه‌اندازی شده است اما کارایی درستی ندارند، این سامانه‌ها را کشوری راه‌اندازی می‌کند که اینترنت خوب یهم داشته باشد، هر سامانه برای خودش نوه و نتیجه و …. دارد، سامانه امور مالیاتی که معماست.

این فعال اقتصادی ادامه داد: از ناترازی انرژی و مشکلات بانکی، قیمت‌های دستوری و عدم تخصیص به‌موقع ارز باید گلایه کنیم یا معطل شدن پشت درب مدیران و سرگردانی در پله‌های وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و صمت؟

او حضور فعالان اقتصادی حوزه غذایی مازندران در کنار هم را با تمام مشکلاتی که دارند، نشان‌دهنده اوج تعهد و علاقه به کار و تولید و امنیت غذایی دانست.

رئیس خانه صمت مازندران بیان کرد: ریشه قیمت دستوری ارز ترجیحی است و از نظر او رتبه نخست اعمال سیاست‌های انقباضی بانکها برای تولیدکننده‌ها همین بوده و اساسا هم بی‌معناست.

حتی برای کَف‌زدن نیامدند!

عبدالله مهاجر دارابی عضو هیات رئیسه اتاق ایران با انتقاد از عدم حضور یکی از مسئولان ارشد مازندران به این همایش که دعوت بوده اما نیامد، اظهار کرد: ایشان به عنوان مسئول دولتی حداقل اگر کاری از دستشان برنمی‌آمد می‌توانستند بیایند و کفی برای تولیدکنندگان بزنند ولی همین را هم قصور می‌کنند.

او با اشاره به اینکه خانواده تولید و صنعت مازندران دارای شعور، ظرفیت و بلوغ بالایی است، افزود: صحبت‌های فعالان اقتصادی و رفتارهای همراه با متانت آنها، در حالی است که بخش تولید با چالش‌های بزرگی مواجه است.

مهاجر دارابی گفت که واقعی نگه داشتن قیمت ارز یکی از موضوعات جدی برای حوزه تولید و صادرات بوده و از نظر او اتفاقا فساد نیز از عدم ثبات ارز است.

این فعال اقتصادی بیان کرد: اگر کمک دولت به بخش خصوصی کمک واقعی باشد، صادرات ما بهتر از این خواهد بود و بخش خصوصی نیز این توان را دارد که در هر شرایطی پای کار باشد؛ این بخش به همراه دولت، مجلس و دستگاه قضایی باید در خدمت مجموعه کشور باشیم.

کمک تحقیقاتی و آموزشی غذا و دارو به بخش تولید

دکتر شهرام اعلا معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز در سخنانی با اشاره به نقش حاکمیتی این مجموعه در نظارت بر مواد غذایی و اینکه مجری قوانینی است که برای سلامت طرح شده است، افزود: برای صدور پروانه تولید دیگر نیازی به نمونه‌برداری از محصول ساخته‌شده نیست، بخش تحقیقات ما کمک می‌کند حوزه غذا و دارو فرمولاسیون خوبی را در محصولات غذایی داشته باشند و کمک می‌کنیم به ارتقای محصول و استانداردهای لازم به ویژه استانداردهای صادراتی.

او ادامه داد که در بخش آموزش فنی نیز در کنار کارخانجات مواد غذایی هستیم؛ برای تولید محصول سالم و نوآورانه، برای صدور پروانه‌ها و قوانینی که برای صادرات لازم است و حتی تورهای صنعتی را نیز دانشگاه علوم پزشکی مازندران برگزار می‌کند.

بخش خصوصی پای کار امنیت غذایی

علی بابایی کارنامی نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی نیز در سخنان کوتاهی اعلام کرد که کار فاخر و ارزشمندی از سوی بخش خصوصی صورت گرفته و شایسته تقدیر است.(اشاره به همایش روز جهانی غذا)

او اعلام کرد: توان و ظرفیت اقتصادی استان بالاست و کسانی که در شرایط فعلی در حوزه کسب و کار فعالیت دارند اقدام جهادی انجام می‌دهند.

بابایی کارنامی گفت: مجلس نیز در بخش تقنینی در خدمت بخش خصوصی بوده و خواهد بود. 

هیچکس صاحب تولید نیست!

دکتر امینی فعال اقتصادی از شرکت “میلانا” با بیان اینکه در حوزه غذا یک زنجیره ارزش داریم و درهم تنیدگی در سفره و اقتصاد مردم مشاهده می‌شود، گفت که اگر غذای سالم استفاده کنیم؛ طبعا موضوعات سلامت را با خود به همراه خواهد داشت.

او خواستار همکاری بیشتر بین وزارتخانه‌های جهاد و صمت برای حل مشکلات بخش خصوصی شد و اینگونه انتقاد کرد که این دو مجموعه صاحب ما هستند و اما در واقع هیچکس صاحب ما نیست!

عبور از خام‌فروشی راه علاج تولید و اقتصاد

بابک مومنی مدیرکل جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به مشکلات و چالش‌های عنوان شده، اظهار کرد: در حالیکه همه این موضوعات مهم است و جدی‌تر از آن را هم داریم که نیاز به پیگیری است، اما علاج این مشکلات حمایت از تولید داخلی است موضوعی که دغدغه رهبری در سالهای متمادی است.

او ادامه داد: روزی که مدیریت جهاد کشاورزی مازندران را برعهده گرفتم در صنعت طیور در تامین چالش زیادی داشت اما امسال از مرز جوجه‌ریزی 200 میلیون قطعه گذشتیم و در یکسال 388 میلیون جوجه یکروزه تولید کردیم.

مومنی ادامه داد: کانون‌های طیور در مازندران است و در همین ایام با وجود نوسانات زیاد اما باز هم مازندران بود که روزانه پروتئین میدان بهمن تهران را تامین می‌کرد.

مدیرکل جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اهمیت صنایع تبدیلی تصریح کرد:  حدود هشت میلیارد دلار گردش صنعت زعفران در دنیاست و بالغ بر 90 درصد زعفران دنیا را ایران تولید می‌کند اما سهم او از این بازار زیر یک میلیارد دلار است، بنابراین بلای جان ما خام‌فروشی است.

او ادامه داد: ما برای حرکت و جهش در صنعت غذا که یکی از مهمترین صنایع دنیاست، نیاز به تولیدات باکیفیت، متنوع و فناورانه با برند ایرانی داریم.

بخش خصوصی مازندران و پیشنهادات راهبردهای

مومنی با بیان اینکه دولت نمی‌تواند معجزه کند، گفت: اما واقعیت این است اگر ما بتوانیم در قالب تیم‌های تخصصی در کنار بیان دردها راه حل‌ها را بگوییم موثرتر است و نباید انتظار داشته باشیم که دولت همواره از ابزارهای حاکمیتی استفاده کند.

او یادآور شد که بخش خصوصی مازندران با پیگیری و ابتکار خودشان پیشنهادات راهبردی فراوانی ارائه دادند و مشکل کشور با پیگیری مازندران حل شد. در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید نیز تلاش بخش خصوصی حائز اهمیت بوده است. و امیدوارم که روزی هیچ صنعتگری دغدغه‌ای جز تولید نداشته باشد.

تاجر نیستیم! سیاست انقباضی بانک‌ها برای تولید ممنوع!

عبدالعلی طهماسبی مدیر زنجیره تولیدی ساوانا با بیان اینکه انجمن غذا و دارو رسالتی سنگین بر دوش دارد چرا که باید غذای مردم را تامین کند، اظهار کرد: دو چیز برای تامین مواد غذایی در سفره مردم حائز اهمیت است؛ یکی کالابرگ الکترونیک برای مصرف‌کننده و دیگری تسهیلات برای تولیدکننده.

او بیان کرد: سیاست‌های انقباضی بانک‌ها برای کنترل تورم و برای تولید اساس بی‌معناست؛ تولیدکننده اگر نتواند نقدینگی را تامین کند، تولید استمرار نخواهد داشت.

این فعال اقتصادی یادآور شد: اگر رونق، جهش و رشد و تولید برای سرمایه‌گذاری به عنوان مثلث در نظر بگیریم؛ یک ضلع آن سیاستگذار، ضلع دیگر آن تولیدکننده و دیگری هم بانک‌ها خواهند بود هر کدام اگر در مسیر واقعی خود حرکت کنند قطعا امنیت غذایی خواهیم داشت.

تاوان!

طهماسبی با بیان اینکه بانک‌ها سیاست انقباضی را برای تولیدکننده کنار بگذارند، افزود: ما تاجر نیستیم و بعضا هم ما را با بهره 40 و 50 درصد گرفتار می کنند و شعارشان این است چون تورم بالاست برای ما نمی‌صرفد اما سوال این است که اساسا تورم را چه کسی افزایش می‌دهد؟ ما تولیدکننده و مصرف‌کننده هیچ گناهی نداریم و مقصر نیستیم. هر کسی مقصر است باید تاوان آن را پرداخت کند.

او سخنانش را با این شعر از شهریار به پایان رساند که؛ “ما ز هر صاحب دلی یک رشته فن آموختیم/ عشق از لیلی و صبر از کوه کَن آموختیم/ گریه از مرغ سحر، خودسوزی از پروانه‌ها/ صد سرا ویرانه شد تا ساختن آموختیم “.

به گزارش خبرنگار ما، در سیزدهمین همایش استان مازندران به مناسبت روز جهانی غذا 25 واحد برتر مواد غذایی در 14 گروه کالایی تجلیل شدند.

تصاویر ثبت شده توسط ابراهیم فلاح:

 

برچسبها :

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *