به گزارش آوای خزر، مازندران با داشتن بیش از سه هزار و ۴۰۰ مزرعه پرورش ماهی رتبه اول کشور در تولید آبزیان را عهدهدار است و سالانه بخشی از این تولیدات روانه آنسوی آبها میشود. اکنون کشورهای مختلف جهان نام مازندران را با «خاویار»، برند دریای خزر میشناسند و ماهی سفید، قره برون، قزلآلا و کیلکای مازندران نیز شهره آفاق شده است.
شیوع کرونا و محدودیتهای ناشی از تحریمهای ظالمانه نیز سبد صادراتی مازندران را از گونههای مختلف آبزیان خالی نکرده است و در سال جاری بهرغم همه موانع و محدودیتها چهار هزار تن انواع گونههای نادر به آنسوی مرزها صادرشده است.
اگرچه صادرات بیش از چهار هزار تنی آبزیان سال جاری در کارنامه مازندران ثبتشده است اما همچنان رد پای دلالان را در این حوزه میتوان مشاهده کرد و هزینههای بالای تولید، کمتوجهی به برندسازی و بستهبندی و مسائل دیرینه گمرکی و قوانین دست و پاگیر دغدغه فعالان اقتصادی برای صادرات محصولات شیلاتی در مازندران است.
این مسائل در حالی است که فعالان اقتصادی مازندران تعیین قیمت پایه ریالی، ظرفیت سنجی برای صادرات ماهیان سردآبی و گرم آبی، توجه به بستهبندی و بازاریابی و بازار سنجی را از نیازهای مهم و اساسی فراروی صادرات محصولات شیلاتی عنوان میکنند.

عبدالله مهاجر رئیس اتاق بازرگانی مازندران که متولی بخش خصوصی در فرایند صادرات به شمار میرود، در گفتگو با خبرنگار مهر درباره ضرورت توجه به آبزی پروری برای صادرات میگوید: صنعت آبزی پروری هم درآمدزا و اشتغال زاست و هم ارزآوری بالایی دارد و باید موانع فراروی صادرات آن با حضور متولیان امر در شورای گفتگوی بخش خصوصی و دولتی برطرف شود.
صنعت آبزی پروری هم درآمدزا و اشتغال زاست و هم ارزآوری بالایی دارد و باید موانع فراروی صادرات آن با حضور متولیان امر در شورای گفتگوی بخش خصوصی و دولتی برطرف شود
وی راه اندازی آزمایشگاه همکار دامپزشکی را برای حل مسائل مربوط به صادرات آبزیان از جمله دغدغهها بیان میکند و ادامه میدهد، یکی از مسائل فراروی صادرات آبزیان، بررسی از نظر وجود فلزات سنگین است که با راه اندازی آزمایشگاه همکار میتوان این دغدغه را حل کرد.
مهاجر که از ثبت صادرات آبزیان مازندران به نام دیگر استانها گلایه دارد و آن را ناشی از ضعف در برخی زیرساختها میداند، میگوید: امسال میزان صادرات آبزیان در استان رشد دو برابری نسبت به سال قبل داشت اما فقط درصد کمی از آن به نام مازندران و در گمرکات استان ثبت شده است.
رئیس اتاق بازرگانی مازندران رقم صادرات محصولات شیلاتی را سال گذشته هزار و ۸۳۰ تن اعلام کرد کرد و گفت: این رقم امسال تاکنون به چهار هزار و ۱۵۵ تن رسیده است در حالی که با محدودیتهای کرونایی و تحریمهای ظالمانه مواجه بودیم.
لزوم برندسازی و بسته بندی محصولات شیلاتی
وی همچنین مهمترین نیاز استان در حوزه صادرات محصولات شیلاتی را شرکتهای بزرگ تجاری و هلدینگ بیان میکند و میگوید: برای توسعه صادرات آبزیان باید شرکتهای بزرگ برای پاسخ دادن به تقاضای بازارهای هدف راه اندازی کنیم زیرا در حال حاضر بسیاری از شرکتهای آبزی پروری استان، اسمی هستند.
مهاجر با تاکید بر اینکه شرکتهای بزرگ و هلدینگ به صادرات آبزیان و محصولات شیلاتی در استان جهش میدهند، یادآور شد: برندسازی و بسته بندی محصولات شیلاتی نیز از دیگر کارهایی است که باید توسط تولیدکنندگان و صادرکنندگان مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به تلاشهای صورت گرفته برای بسته بندی محصولات شیلاتی گفت: در حال حاضر محصولات شیلاتی استان با نام یک برند تجاری صادر میشود و این مسئله میتواند به بازاریابی و گسترش بازارهای هدف کمک کند.
درحالی که بخش خصوصی دغدغه صادرات آبزیان و کاهش زمان صدور مجوزهای دامپزشکی را دارد، اما بخش دولتی و دامپزشکی معتقد است مشکل راه اندازی آزمایشگاه همکاری برای بررسی آزمایشگاهی و سنجش فلزات سنگین در استان در حال رفع است.
توسعه آزمایشگاههای همکار دامپزشکی
سید حسین رضوانی مدیرکل دامپزشکی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه در حال حاضر بخشی از زمان صادرات محصولات شیلاتی به دلیل بررسیهای آزمایشگاهی و فلزات سنگین تلف میشود، ادامه داد: با تفاهمنامه ای که با استاندارد منعقد کردیم برای حل این مشکل برنامه ریزی شده است.
وی تعداد آزمایشگاههای همکار دامپزشکی در استان را چهار واحد بیان کرد و افزود: باید از ظرفیت محصولات شیلاتی برای توسعه ارزآوری در استان بهره گیری و موانع فرارو را رفع کنیم.
به گفته رضوانی با توسعه آزمایشگاههای همکار دغدغه فراروی صادرکنندگان شیلاتی حل میشود و استعلام درباره سلامت نمونهها کمتر از یک هفته انجام میشود.
مازندران ظرفیتهای شیلاتی بالایی دارد و سالانه بیش از ۱۱۰ هزار تن انواع محصولات آبزی در استان تولید میشود و به اعتقاد مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران، به رغم همه این ظرفیتها، استفاده مناسبی از ظرفیتهای شیلاتی صورت نگرفته است.

مهدی گلچوب مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه کشورهای مختلف از جمله روسیه متقاضی محصولات آبزی استان هستند، تصریح کرد: باید از ظرفیت کشورهای همسایه و هدف و اوراسیا در این بخش بهره گیری کرد.
از همه ظرفیتهای قانونی برای حل مشکلات فراروی بهره خواهیم گرفت تا بازار صادراتی آبزیان را گسترش دهیم
وی با اظهار اینکه استانداری برای حمایت از صادرکنندگان به ویژه در حوزه شیلات آمادگی دارد و پای کار ایستاده است، افزود: از همه ظرفیتهای قانونی برای حل مشکلات فراروی بهره خواهیم گرفت تا بازار صادراتی آبزیان را گسترش دهیم.
حسن اسحاقی سرپرست شیلات مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، توسعه صادرات آبزیان را از برنامههای تدوین شده بیان میکند و میگوید: برای توسعه صادرات این بخش باید مسائل و موانع گمرکی، دامپزشکی و مشکلات مسیر صادرات را برطرف کرد.
وی خاویار پرورشی، گوشت ماهیان خاویاری، خوراک آبزیان، ماهی پرورشی تازه، کنسرو ماهی را از جمله محصولات شیلاتی مطرح کرد و ادامه داد: کشورهایی نظیر آلمان، انگلیس، امارت متحده عربی، افغانستان، آذربایجان و ترکمنستان از جمله بازارهای صادراتی به شمار میروند.
وی توسعه محصولات شیلاتی باکیفیت و صادرات محور را از جمله برنامهها بیان کرد و گفت: این استان قطب آبزی پروری کشور محسوب میشود و باید از این ظرفیت برای جهش تولید در سال جاری بهره گیری کرد.
سالانه بیش از ۱۱۰ هزار تن محصولات شیلاتی در مازندران تولید میشود که تلاش برای توسعه صادرات این محصولات در ارزآوری و رونق اقتصادی تأثیر بسزایی خواهد داشت./مهر
انتهای پیام/1005