به گزارش آوای خزر، اکثر مردم جهان برای اولین بار در بیش از یک سال گذشته دورنمای شکست کرونا را در برابر چشمان خود میبینند، برخی دیگر با مطرح کردن شائبهها و شایعاتی در مورد مضرات واکسن کرونا، آن را تهدیدی بزرگ دانسته و با مطرح کردن تئوریهای توطئه مردم را ترغیب به تزریق نکردن آن میکنند. هستند هنوز کسانی که زدن واکسن کرونا را باعث همجنس باز شدن، ناباروری و حتی توطئه دشمنان برای تزریق جی پی اس و ابزارهای کنترل کننده به مردم میدانند. در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۱۰ تئوری توطئه و دروغ بزرگ در مورد خطرات و مضرات واکسن کرونا و توضیحات دانشمندان در مورد آنها آشنا کنیم.

۱- واکسن کرونا باعث ناباروری میشود
یکی از معمولترین شایعات در مورد عوارض کرونا در ایران و جهان، تاثیر منفی آن بر باروری است. پستهایی که در این مورد در شبکههای اجتماعی گذاشته شده میلیونها بار بازنشر شده است. دکتر اندرو پرستون از بخش بیولوژی و بیوشیمی دانسگاه باث در این باره گفته است که واکسن کرونا به هیچ عنوان تداخلی در سیستم باروری انسان ایجاد نخواهد کرد. وی میگوید: «شبیه این است که بگوییم شنیده ام آمپول زدن به سر باعث منفجر شدن آن میشود. هیچ مبنای علمی برای این ادعا وجود ندارد. ما واکنشهای سیستم ایمنی بدن را میشناسیم. ما میدانیم که هیچ چیز وجود ندارد که واکسن را با آسیب به سیستم تولید مثل مرتبط سازد».

۲- واکسن کرونا در صورتی که به ویروس مبتلا باشید لازم نیست
اگر به کرونا مبتلا شده و بهبود یافته اید تا حدودی نسبت به ابتلای مجدد در امان خواهید بود، در حالی که مطالعات تازه نشان داده این دوره ۶ ماهه است. اما توصیه کنونی پزشکان به همگان این است که واکسن بزنید، حتی اگر قبلاً به ویروس کرونا مبتلا شده باشید. پروفسور یانگ در این باره میگوید: «حتی اگر قبلاً کرونا گرفته باشید نیز این امکان وجود دارد که دوباره مبتلا شوید. از این رو واکسن میتواند خطر ابتلای مجدد را کاهش دهد. همچنین واکسن میتواند سیستم ایمنی بدن شما را قویتر کند».

۳- واکسن از شیوع ویروس کرونا جلوگیری میکند
پاسخ قطعی به اینکه آیا واکسن کرونا میتواند از انتقال ویروس جلوگیری کند هنوز وجود ندارد. آزمایشات بالینی نشان داده که واکسن کرونا در جلوگیری از بیماری شدید که همان نیاز به رفتن به بیمارستان و بستری شدن است و همچنین مرگ جلوگیری میکند. تا زمانی که بخش اعظم یک جامع واکسینه نشوند، مشخص نیست که واکسن کرونا بتواند از شیوع جلوگیری کند، اما نشانههای امیدوار کنندهای در این مورد دیده شده است. محققان دانشگاه آکسفورد دریافته اند که در کسانی که واکسن زده اند کاهش ۶۷ درصدی تست مثبت کرونا دیده شده است. این بدان معناست که واکسن زدن از مثبت شدن تست کرونا جلوگیری کرده و این به معنای جلوگیری از انتشار و انتقال ویروس به دیگران است. دکتر فرگوسن در این باره میگوید: «بعد از واکسن زدن، اگر به ویروس مبتلا شوید نیز خیلی بیمار نخواهید شد، اما ممکن است ویروس را در بدن خود داشته باشید».

۴- واکسن کرونا با عجله ساخته شده پس ایمن نیست
درست است که ساخت یک واکسن مطمئن حدود ۱۰ سال زمان میبرد، اما دانشمندان و محققان در کمتر از ۱۰ ماه توانسته اند چندین واکسن کرونا بسازند. بسیاری همین موضوع را دستمایه شایعه سازی در مورد ناکارآمد بودن واکسنهای کرونا ساخته اند. اما باید بدانید که سال گذشته سالی بی سابقه و غیرمعمول بوده و بیماری کرونا و نحوه گسترش آن نیز با بیماریهای مسری قرون اخیر بسیار متفاوت بوده است. هیچگاه تا به این اندازه و در این حجم، محققان در سراسر جهان روی یک موضوع مشترک متمرکز نبوده اند. همچنین اگر چه واکسن کرونا واکسن جدیدی است، اما تکنولوژیهای واکسن سازی برای دهه هاست که استفاده میشود و همان روشها برای ساخت واکسن کرونا مورد استفاده قرار گرفته اند. مشارکت جهانی و به اشتراک گذاشتن یافتهها و اطلاعات نیز نقش مهمی در تولید سریع واکسن کرونا داشته است.

۵- برای انتخاب واکسن مناسب صبر کنید
در حال حاضر واکسنهای متعددی در نقاط مختلف جهان مجوز گرفته و میلیونها نفر نیز از قبل این واکسنها را تزریق کرده اند. اگر چه میزان کارآیی و تاثیر هر یک از واکسنها متفاوت است، اما نمیتوان تاثیرگذاری آنها را دستکم گرفت. معدود کسانی هستند که پس از دریافت این واکسنها به کرونا مبتلا شوند و در اندک موارد ابتلا نیز سیستم ایمنی بدن که در اثر واکسن تقویت شده توان مقابله با ویروس را داراست. همچنین افراد نمیتوانند نوع واکسن دریافتی را انتخاب کنند و این انتخاب توسط دولتها و با توجه به ظرفیت ساخت هر واکسن تعیین میشود که فعلا دارای محدودیت است. کارشناسان شدیداً توصیه میکنند که دریافت واکسن را به تاخیر نیندازید، زیرا معلوم نیست واکسن مورد نظر شما چه زمانی به دست شما برسد. اگر در معرض ابتلا به کرونا قرار دارید و سالخورده یا بیمار زمینه دار هستید و میخواهید چند ماه دیگر نیز برای اطمینان از واکسن کرونا صبر کنید، ممکن است در همین مدت به کرونا مبتلا شوید و به بستری شدن نیاز پیدا کرده و شانس وخامت حال و حتی مرگ شما نیز وجود دارد.

۶-واکسن کرونا برای افراد بالای ۶۵ سال بی فایده است
در برخی از کشورها استفاده از واکسنهای موجود کرونا برای افراد بالای ۶۵ سال تایید نشده است که همین موضوع باعث ایجاد شائبههایی در مورد ناکارآمد بودن این واکسنها برای سالمندان شده است. محققان و دانشمندان، اما اطمینان میدهند که آزمایشات بالینی نشان داده واکسنهای موجود باعث تقویت قابل توجه این گروه سنی میشوند و نگرانی از این بابت وجود ندارد. دکتر سایمون کلارک استادیار میکروبیولوژی سلولی دانشگاه ردینگ میگوید که تایید نشدن برخی واکسنها در کشورهای غربی برای تزریق به سالمندان به معنای بی اثر بودن این واکسنها نیست بلکه تنها به این دلیل است که در آزمایشات بالینی، این واکسنها روی تنها چند صد نفر سالمند بالای ۶۵ سال تست شده و دادهها در مورد اثرگذاری آنها به اندازه کافی و مورد قبول برخی کشورها نیست.

۷- واکسن کرونا باعث تغییر در دی انای میشود
برخی از واکسنهای کرونا مانند فایزر و مدرنا واکسنهایی هستند که با روشهای جدید ساخته شده و به واکسنهای mRNA مشهور هستند. RNA ارتباط نزدیکی با دی انای داشته و در هر سلول زندهای موجود است و به آنها میگویند که چه پروتئینی را تولید کنند. برای تولید واکسن RNA، محققان یک نسخه مصنوعی از RNA ویروس را وارد سلول میکنند. پس از تزریق، سلولهای بدن پروتئین مورد نظر را میسازند که در مورد کرونا، پروتئینی شاخک دار است. در ادامه سیستم ایمنی بدن آنتی بادهایی را برای مقابله با این ویروس تولید میکند. دکتر پرستون میگوید این باور که واکسنهای مذکور باعث تغییر در ساختار دی انای افراد میشود صحت ندارد: «این واکسنها یک پروتئین اضافی را معرفی میکنند که بدن به آن واکنش نشان میدهد. این بسیار متفاوت از تغییر دستورالعملها یا دخالت در دی انای است».

۸- واکسن کرونا باعث واکنشهای منفی بسیاری در بدن میشود
واکنشهای شدید به واکسن کرونا به ندرت اتفاق میافتند. گزارشهایی مبنی بر اینکه دو نفر در اولین روزهای تزریق واکسن فایزر به آن واکنش آلرژیک شدید داشته اند دریافت شده است که نگران کننده نبوده و پیش از تزریق واکسن نیز وجود داشته اند. پس از تزریق بیش از ۷ میلیون واکسن در بریتانیا تنها ۲۲،۸۲۰ مورد اثرات جانبی گزارش شده است. بر اساس گزارش ها، به طور متوسط برای هر ۱،۰۰۰ دُز تنها سه مورد با واکنش نامناسب همراه بوده که مشابه با واکسن آنفلوانزا است. دکتر فرگوسن در این باره نیز میگوید: «اثرات جانبی خفیف و طبیعی واکسن کاملاً معمول هستند، از جمله قرمزی و التهاب موضع تزریق واکسن یا درد در آن ناحیه. برخی افراد دچار سردرد میشوند، اما اینها اثرات جانبی خفیف مشترک بسیاری از واکسنها هستند».

۹- واکسن کرونا باعث میشود به ویروس مبتلا شوید
پروفسور لارنس یانگ، متخصص ویروس شناسی از کالج پزشکی وارویک میگوید که با تزریق واکسن به ویروس کووید-۱۹ مبتلا نخواهید شد، زیرا در واکسنها از ویروس کرونا استفاده نمیشود و به همین دلیل توان تکثیر در بدن را ندارد. تجربه کردن اثرات جانبی خفیف پس از تزریق واکسن کرونا، مانند سردرد و احساس خستگی، قابل انتظار است و نشانه خوبی از موثر بودن و کارآمدی واکسن هستند. در واقع برخلاف باور توطئه پردازان، این عوارض جانبی خفیف به معنای تحریک شدن سیستم ایمنی بدن و آمادگی آن برای مقابله سریع با ویروس کرونا در آینده است.

۱۰- واکسن کرونا از فرآوردههای گوشتی تولید شده است
افسانههای دروغین و نگران کننده زیادی در مورد واکسن کرونا در سراسر جهان منتشر شده است و برخی آنها را حاوی محصولات گوشتی دانسته اند. برای مثال برخی مدعی شده اند در ساخت این واکسنها از گوشت خوک یا الکل استفاده شده که نگرانیهایی را در میان افراد مذهبی ایجاد کرده است. این موضوع نیز قویاً توسط پزشکان و محققان در سراسر جهان رد شده است./روزیاتو
انتهای پیام/1005