به گزارش اوای خزر، در این مقاله هر آنچه درباره غذاهای کنسرو شده باید بدانید توضیح داده شده است.
غذای کنسروی چیست؟
کنسرو نوعی روش نگهداری مواد غذایی برای مدت طولانی با بسته بندی آنها در ظروف ضد هوا است. کنسرو برای نخستین بار در اواخر قرن هجدهم به عنوان راهی برای تامین منبع غذایی پایدار برای سربازان و ملوانان در جنگ توسعه یافت. فرآیند کنسرو سازی با توجه به محصول کمی متفاوت است، اما در تهیه آن ۳ مرحله اصلی وجود دارد که شامل:
در حال پردازش. مواد غذایی پوست گرفته شده، قطعه قطعه، خرد شده، حفره دار، استخوان دار، پوسته پوسته شده یا پخته میشود.
آب بندی. غذای فرآوری شده در قوطیها بسته میشود.
گرم کردن. قوطیها برای از بین بردن باکتریهای مضر و جلوگیری از فساد گرم میشوند.
این روند باعث میشود غذا برای مدت ۱ تا ۵ سال یا حتی بیشتر سالم باقی بماند. غذاهای کنسرو شده معمول شامل میوه ها، سبزیجات، لوبیا، سوپ، گوشت و غذاهای دریایی است.
کنسرو سازی چه تاثیری بر سطح مواد مغذی دارد؟
غذاهای کنسرو شده نسبت به غذاهای تازه یا منجمد از مواد مغذی کمتری برخوردار هستند، اما تحقیقات نشان میدهد این گزینه همیشه درست نیست. در واقع، کنسرو کردن بیشتر مواد مغذی یک ماده غذایی را حفظ میکند. پروتئین، کربوهیدرات و چربی تحت تاثیر این فرآیند قرار نمیگیرند. اغلب مواد معدنی و ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامینهای A، D، E و K نیز حفظ میشوند. به همین ترتیب مطالعات نشان میدهد غذاهای سرشار از برخی مواد مغذی پس از کنسرو شدن سطح بالای مواد مغذی خود را حفظ میکنند. با این حال، از آنجا که کنسرو کردن به طور معمول گرمای زیادی را تحمل میکند، ویتامینهای محلول در آب مانند ویتامین C و B میتوانند در روند تولید و آماده سازی آسیب ببینند، زیرا این ویتامینها به طور کلی نسبت به گرما و هوا حساس هستند، بنابراین میتوان آنها را طی فرآوری عادی، پخت و پز و روشهای نگهداری در خانه نیز از دست داد. با این حال، در حالی که فرایند کنسرو کردن ممکن است به ویتامینهای خاصی آسیب برساند ترکیبات دیگر سالم افزایش مییابد به عنوان مثال گوجه فرنگی و ذرت هنگام گرم شدن آنتی اکسیدان بیشتری آزاد میکنند و انواع کنسرو شده این مواد غذایی را به منبع حتی بهتر آنتی اکسیدان تبدیل میکند. با تغییر در سطح مواد مغذی جداگانه غذاهای کنسرو شده منابع خوبی از ویتامینها و مواد معدنی مهم هستند. در یک مطالعه افرادی که در هر هفته ۶ ماده غذایی کنسرو یا بیشتر میخورند از ۱۷ ماده مغذی ضروری بیشتر در مقایسه با افرادی که در هفته ۲ یا کمتر ماده غذایی کنسرو مصرف میکنند، بیشتر است.

غذاهای کنسرو ارزان قیمت هستند و دیر فاسد میشوند
غذاهای کنسروی روش مناسب و کاربردی برای افزودن غذاهای غنی از مواد مغذی بیشتر به رژیم غذایی است. دسترسی به غذاهای بی خطر و با کیفیت در بسیاری از نقاط جهان وجود ندارد، بنابراین کنسرو کردن به شما کمک میکند تا در طول سال به غذاهای متنوع دسترسی داشته باشید. در واقع، امروزه تقریبا هر غذایی را میتوان در قالب یک قوطی یافت، همچنین از آنجا که غذاهای کنسروی میتوانند برای چندین سال با خیال راحت نگهداری شوند و غالبا به کمترین زمان آماده سازی نیاز دارند گزینههای بسیار راحتی هستند. علاوه بر این، قیمت آنها نسبت به محصولات تازه کمتر است.
غذاهای کنسروی حاوی مقادیر کمی بیسفنولای است
بیسفنولای ماده شیمیایی است که اغلب در بسته بندی مواد غذایی از جمله قوطیها استفاده میشود. مطالعات نشان میدهد بیسفنولای موجود در کنسروها میتواند از پوشش قوطی به مواد غذایی موجود در آن منتقل شود. یک مطالعه ۷۸ غذای کنسرو شده را تجزیه و تحلیل کرد و بیسفنولای را در بیش از ۹۰ درصد آنها یافت. علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهد خوردن مواد غذایی کنسروی دلیل اصلی قرار گرفتن در معرض بیسفنولای است. در یک مطالعه دیگر، شرکت کنندگانی که به مدت ۵ روز روزانه یک وعده سوپ کنسروی مصرف میکردند بیش از هزار درصد افزایش سطح بیسفنولای را در ادرار خود تجربه کردند. اگرچه شواهد مختلف است، اما برخی مطالعات در فاز انسانی بیسفنولای را با مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، دیابت نوع ۲ و اختلال عملکرد جنسی مردان مرتبط دانسته است، بنابراین اگر سعی دارید میزان بیسفنولای خود را به حداقل برسانید خوردن مقدار زیاد غذاهای کنسرو شده ایده خوبی نیست، زیرا ممکن است حاوی باکتریهای کشنده باشند. گرچه بسیار نادر است، اما غذاهای کنسرو شده که به درستی پردازش نشده باشند میتواند حاوی باکتریهای خطرناکی باشند. مصرف غذای آلوده باعث بوتولیسم میشود، یک بیماری جدی که در صورت عدم درمان منجر به فلجی و مرگ میشود. دقت داشته باشید هرگز قوطیهای برآمده، دندانه دار، ترک خورده یا نشت دار را نخرید.
برخی غذاهای کنسروی حاوی نمک، شکر یا مواد نگهدارنده اضافه شده هستند
نمک، شکر و مواد نگهدارنده گاهی طی مراحل کنسرو کردن مواد غذایی اضافه میشوند. برخی از کنسروها نمک زیادی دارند گرچه این برای بیشتر افراد خطری ندارد، اما ممکن است برای برخی از افراد مانند فشار خون بالا مشکل ساز باشد، همچنین غذاهای کنسروی که حاوی شکر اضافه شده باشند اثرات مضری دارند. قند اضافی با افزایش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها از جمله چاقی، بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ همراه است. انواع دیگر نگهدارندههای طبیعی یا شیمیایی نیز ممکن است به آنها اضافه شود.
نحوه انتخاب صحیح غذاهای کنسروی
مانند همه غذاها و مواد غذایی خواندن برچسب روی محصول و فهرست مواد تشکیل دهنده مهم است. اگر مصرف نمک برای شما نگران کننده است باید گزینه “کم سدیم” یا “بدون نمک اضافه شده” را انتخاب کنید. برای جلوگیری از شکر اضافی به جای شربت میوههایی را که در آب یا آب میوه از قبل کنسرو شده انتخاب کنید، همچنین تخلیه و شستشو غذاها محتوای نمک و شکر آنها را کاهش میدهد. بسیاری از غذاهای کنسرو شده به هیچ وجه حاوی مواد افزودنی نیستند، اما تنها راه دانستن آن به طور قطع خواندن فهرست مواد تشکیل دهنده است.
در پایان
هنگامی که غذاهای تازه در دسترس نیستند مواد غذایی کنسرو شده یک گزینه مغذی محسوب میشوند و آنها مواد مغذی ضروری را برای بدن فراهم میکنند و فوق العاده راحت هستند. غذاهای کنسرو شده نیز منبع قابل توجهی از بیسفنولای هستند که باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی میشوند. غذاهای کنسرو شده میتوانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشند، اما مهم است که برچسب روی محصولات را بخوانید و متناسب با نیاز خود آنها را انتخاب کنید./ دکتر سلام
انتهای پیام/1005