آوای خزر - آزاده بابانژاد: معضل زباله در ایران اگرچه به بحران تبدیل نشده اما اگر شرایط فعلی مدیریت نشود به مرز بحران رسیده و باید آن را در کنار تهدید و تحریمهای اقتصادی خارجی به عنوان یک معضل و تهدید داخلی تعریف کرد؛ باتوجه به اینکه شرکتهای دانشبنیانی که در حوزه پسماند فعالیت دارند تعدادشان زیاد نیست اما همین اندک مجموعهها میتوانند به اندازه انبوهی از شرکتها کارایی داشته باشند؛ لذا هرچند دیر اما زمان خوبیست تا آنها توان و مدیریت و استعداد خود را به اثبات برسانند و دولت نیز به توان آنها اعتماد کند.
استانهای شمالی باتوجه به گردشگرپذیر بودن و قرار گرفتن در شرایط اقلیمی که با رطوبت و سطح آب بالا همراه است، مشکلات و معضلات به خصوصی را ناشی از حجم، جمعآوری، شیرابه و دفن زبالهها دارند که اخیرا صدای اعتراضات مردمی در بخشی از مرکز استان مازندران تا آنسوی مرزها نیز رسیده است و هنوز چون آتشی زیر خاکستر ممکن است بار دیگر شعله بکشد.

نشست استانداران شمالی با وزیر کشور با عنوان «ایجاد تاسیسات منطقهای تبدیل پسماند به مواد و انرژی» روز شنبه 13 مهرماه در تهران برگزار و مقرر شد که از همه ابزارهای موجود در کشور جهت تبدیل پسماند به مواد و انرژی استفاده و کیفیت در اولویت قرار بگیرد. همچنین منابع مالی این اقدام از محل عوارض تولید کالاهای آلاینده و وارداتی خواهد بود.
عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور در همین رابطه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه موضوع نشست درباره ساماندهی و جمعآوری زبالهها بود آن را از معضلات اولویتدار کلانشهرها به ویژه سه استان شمالی عنوان کرد که به همین جهت نشستی را با استانداران شمالی برگزار کرد و پیشنهاداتی ارائه شد که باید جنبه عملیاتی پیدا کند.

وزیر کشور همچنین استانداران را به استفاده از جایگاه شرکتهای دانشبنیان و تجربیات آنها دعوت کرد تا بتوانند با پشتوانه علمی این شرکتها و تجربیاتی که از کشورهای موفق در زمینه مدیریت زباله دارند در جهت مدیریت پسماند استفاده کنند.
او اعلام کرد که در این نشست تمامی دستگاههای مرتبط با مسئله مدیریت و جمعآوری پسماند به نوبه خود سهمی در رفع مشکلات پسماند خواهند داشت؛ وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد که زمین مورد نیاز را به رایگان واگذار و سازمان حفاظت محیط زیست نیز جهت استقرار زبالهسوز با رعایت استانداردهای لازم زیست محیطی همکاری میکند که این امر میتواند حدود ۲۰ درصد از هزینهها را کاهش دهد.

رحمانی فضلی با بیان اینکه ماه آینده نیز همین نشست برگزار خواهد شد؛ این را هم گفت که استانداران استانهای شمالی و وزارتخانهها و ادارات کل مربوطه موظف شدند تا یک ماه آینده، طرح اقتصادی توجیهی و کامل را در زمینه مدیریت پسماند ارائه کنند.
او با یادآوری اینکه لایحه مدیریت پسماند تقدیم مجلس شده است، اظهار میدارد که مشوقها و امتیازات خوبی ازجمله بخشودگی حدود 25 درصدی مالیات، تعیین سهم شهرداریها و سهم دولت در لایحه گنجانده شده است.
* استفاده از دانشهای نوین در مدیریت پسماند
امروز نیز استاندار مازندران با اشاره به نشست دیروز اعلام کرد که از دیگر موارد مطرحشده در این نشست، استفاده از تجربیات موفق کشورهای توسعهیافته جهت کاهش زباله از طریق تفکیک از مبدا بود.

احمد حسینزادگان میگوید: بخش دیگر که قبلاً کمتر شاهد اجرای آن بودیم استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان است، این شرکتها جوان، خلاق و دارای نوآوری هستند. لذا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این بخش مطالعات خوبی انجام داده است و از طرفی شرکتهای موفقی نیز در این حوزه وجود دارد.
حسینزادگان با بیان اینکه در آینده نزدیک از استارت آپها و شرکتهای دانشبنیان برای ورود به این روند دعوت خواهیم کرد، یادآور شد: با استفاده از آخرین یافتههای علمی آنها و روشهایی که میتواند فرآیند حل معضل زباله را تسریع بخشند بهرهگیری خواهد شد.

به گزارش آوای خزر، روزانه 6 هزار تن زباله در استانهای شمالی تولید میشود که تنها نیمی از آن در مازندران تولید و بخش زیادی از آن نیز به صورت غیراصولی دفن میشود و از همینرو بود که اتفاقات اخیر را در منطقه "پشتکوه" ساری شاهد بودیم.
اخبار مازندران
انتهای پیام/ 1354