
آوای خزر - آزاده بابانژاد: سرمای هوا فروکش کرده است، گرمشدن هوا را به خوبی حس میکنیم، رغبت مسافرت گل میکند. زمان مناسب برای گشت و گذار در دشت، دریا، صحرا و جنگلهای مازندران فرارسیده است.
80 درصد از گردش 20 میلیونی مسافر در مازندران را سالانه در این فصول داریم و بهطور طبیعی نظارتها و مدیریتها باید قویتر و با حساسیت بیشتری اعمال شود.
یکی از مهمترین اماکن تفریحی که در بهار و تابستان اشتیاق بیشتری به سمت آن وجود دارد دریاست؛ جایی که هم شنهای ساحل و آب دریا و هم تماشای زیباییهای دریا برای انسان مفید است و آنها که از این فواید آگاهند، حتماً سری به شناگاهها و تن به آب میزنند.

برای اینکه بدانید کدامیک از شناگاهها بدون آلودگی هستند و میتوانید از آنها استفاده کنید باید به پرچمها یا تابلوهای نصبشده در شناگاهها توجه کنید، پرچمهای آبی به شما میگویند که آب دریا در این نقطه بدون آلودگی است و پرچمهای زرد خلاف آن را ثابت میکنند، اگر به شناگاهی مراجعه کردید که هیچکدام از پرچمها را نداشت؛ مطمئن باشید آن شناگاه محل سوال است مگر آنکه پرچم را آب برده باشد!
***
نکته مهم این است که دریا فینفسه آلودگی ندارد و آنچه که بهعنوان آلودگی دریایی مطرح است ناشی از عملکرد نامناسب انسان در قبال این پهنه بیکران آبی است و تنها شامل استانهای ساحلی خزر یا استانهای ساحلی خلیج فارس و دریای عمان در ضلع جنوبی و شمالی نمیشود بلکه شامل همه کشورهایی است که از این نعمت خدادادی به نحوی بهرهمندند.

بنابراین منشأ آلودگی در سطح کلان ناشی از فعالیتهای اکتشاف نفتی، تردد کشتیها و از این قبیل میتواند باشد، و در سطحی عمومی ناشی از پسابهای صنعتی، سموم کشاورزی، بعضاً فاضلابهای رستورانها و شهرکهای مسکونی در نزدیکی سواحل یا رودخانههایی است که نهایتا از مصب وارد دریا میشوند.
امیدواریم تیم تخصصی مرکب از فرمانداری، محیط زیست و دستگاههای اجرایی مرتبط که در حال بررسی موضوع هستند بتوانند در کاهش این آلودگیها اقداماتی را انجام دهند.
***
براساس گزارش سازمان حفاظت محیط زیست، در سال گذشته 58 شناگاه مازندران مورد پایش قرار گرفتند و از این تعداد 14 مورد در وضعیت بحرانی و فوق بحرانی قرار داشتند که محمودآباد مازندران با هشت مورد در صدر قرار داشت. یکی از دلایل مهم آن تخلیه روزانه 30 تن زباله در نزدیکی سواحل محمودآباد است!
علیاکبر یداللهی معاون فنی ادارهکل حفاظت محیط زیست مازندران به آوای خزر گفت که امسال 49 مورد پایش از شناگاهها انجام میشود که هنوز کار به اتمام نرسیده است اما این را هم گفت که وضعیت 3 شناگاه در محمودآباد و رامسر و عباسآباد در وضعیت بحرانی یا فوق بحرانی قرار دارد.
***
در 338 کیلومتر از خط ساحلی استان مازندران حدود 100 طرح دریا داریم، به گفته حبیب حسینزادگان مدیرکل ورزش و جوانان مازندران، در این طرحها 930 ناجی و 20 بازرس فعالیت دارند.

براساس اعلام ستاد ساماندهی سواحل مازندران، 378 نقطه حادثهخیز شنا در مازندران داریم که این نقاط مشخص و با نصب تابلوهایی مشخص شدهاند، اما برخی از مسافران و افراد بومی به هشدارها توجه ندارند و بعضاً حضور آنها منجر به اتفاقات ناگوار میشود.
***
به سراغ مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مازندران میرویم، او میگوید: طرح دریا از خرداد ماه آغاز میشود. زمان فعالیت ناجیان غریق در این طرحها از 8 صبح تا 8 شب است.
عیسی قاسمی طوسی درباره آمار غرقشدگان دریای مازندران در سال گذشته گفت: 47 نفر در این مدت غرق شدند(42 مرد و 5 زن). اما بطور کلی اگر بخواهیم نگاهی به شرایط فعلی نسبت به سال 92 بیندازیم در مجموع 85.5 درصد کاهش غریق داشتیم که 22 درصد آن مربوط به سال 97 نسبت به سال 96 است. در سال 92، 224 نفر در دریای مازندران غرق شدند.
دریای مازندران برای همه مردم ایران است و در 4 ماه از سال که فصل شنا و طرحهای دریا را داریم خدمات ملی ارائه میشود. توان ما همین است و فعلا از امکانات استانی استفاده میکنیم اما قطعاً نیازمند اعتبارات ملی هستیم.

باتوجه به اینکه یکی از بحثهای سال گذشته با پیمانکاران و شهرداریها درباره محیط زیست بویژه احداث تصفیه فاضلاب بوده است و آنها مدعی شدند که با قراردادهای یکساله نمیتوان کاری از پیش برد، لذا از مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری پرسیدم که اگر در سالجاری جلساتی با پیمانکاران داشتید، به چه نتیجهای رسیدید؟
او اظهار داشت: امسال هیچ محدودیتی برای واگذاری زمینها برای 10 سال و بیشتر نداریم اما برای ساحل 60 متر محدودیتهایی داریم. فعالیت طرحها در این فاصله نیز فقط برای 4 ماه است که با این حال، نشستهایی انجام شد تا مشکلات حل و رضایت دوطرفه حاصل شود.
قرار شد که منابع طبیعی و ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از پیمانکاران تعهد بگیرند؛ ازجمله اینکه سازهها براساس الگوهای میراث فرهنگی و با نظارت این سازمان و منابع طبیعی صورت بگیرد و زمین مورد نیاز نیز برای مدت معینی که مد نظر است، در اختیار سرمایهگذار باشد.

به گزارش آوای خزر، براساس آخرین جلسهای که با مجریان طرحها، فرمانداران و مسؤولان مرتبط در حوزه طرحهای دریا در سال گذشته صورت گرفته بود؛ پیشنهاد شد که قراردادهای یکساله طرح دریا به 10 سال افزایش یابد تا سرمایهگذاران بهانهای برای عدم رعایت موازین بهداشتی در طرحها نداشته باشند. امسال خوشبختانه محدودیت زمان برداشته شده تا پیمانکاران با طیب خاطر بیشتری بتوانند سرمایهگذاری و به بخش محیط زیست و فرهنگی بیش از بیش توجه کنند.
***
ستاد ساماندهی سواحل از تمامی آنهایی که قصد استفاده از سواحل زیبای خزر را دارند درخواست میکند به هشدارهای ناجیان غریق توجه کنند، ساعت حضور ناجیان از 8 صبح تا 8 شب است. شنا در ساعت 8 شب به بعد خطراتی را به همراه دارد. برای اینکه خاطرهای خوش از سفر به دریای مازندران داشته باشیم، همه باید به هشدارها توجه و موارد ایمنی را در زمان شنا رعایت کنیم.
اخبار مازندران
انتهای پیام/ 1354