ماهی شکم پر از آن دسته غذاهای خوشمزه و پر از خاصیت است که خوردن آن زمستان و تابستان و عید نمیشناسد اما برای شام شب سال تحویل عید نوروز یک گزینه هیجانانگیز و وسوسه کننده است. حالا که عید امسال به خاطر شیوع ویروس بیماری کرونا قرار است عید نوروز متفاوتی را تجربه کنیم و در خانه بمانیم بد نیست در ساعاتی از روز هم سر خودمان را با آشپزی گرم کنیم و غذاهایی که کمتر فرصت میشود سراغشان برویم را امتحان کنیم.
طرز تهیه مرحله به مرحله ماهی شکم پر مجلسی
مواد لازم برای یک عدد ماهی شکمپر
ماهی قزلآلا یا ماهی سفید (هر ماهی که دوست دارید میتوانید استفاده کنید اما باید درسته و گوشتی باشد): ۱ عدد
گردو آسیاب شده: ½ لیوان فرانسوی دستهدار (اختیاری است)
سبزی ماهی شکم پر شامل گشنیز، جعفری و شنبلیله: ۶ قاشق غذاخوری سر پر و ساطوری خرد شده
رب انار: ۲ قاشق غذاخوری
پیاز: ۱ عدد متوسط
سیر: ۳ حبه متوسط
ادویه شامل: نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
ادویه ماهی اگر در دسترس بود: ۱ قاشق چایخوری
زعفران دم کره غلیظ: ۱ قاشق غذاخوری
آب نارنج یا آب لیموترش: ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه

برای طرز تهیه ماهی شکم پر مجلسی هم میتوانید از ماهیتابه استفاده کنید هم از توستر و فر. اگر هم موقعیتش فراهم بود میتوانید ماهی شکم پر را روی آتش کبابی کنید یعنی همان کاری که جنوبیها برای درست کردن ماهی شکم پر جنوبی با انواع ماهی جنوبی به خصوص ماهی صبور روی آتش انجام میدهند و به ترکیب سبزی آن «حشو» میگویند.
حتما بخوانید جالبترین آداب و رسوم و خوراکیهای شب چهارشنبه سوری در 5 شهر تاریخی ایران
مرحله اول: مزهدار کردن ماهی
برای آماده کردن ماهی ابتدا آن اگر ماهی پولک دارد پولکهای آن را جدا کنید، شکم ماهی را تمیز کنید و ماهی را خوب بشورید. سپس اجازه دهید ماهی در آبکش خشک شود. وقتی ماهی خشک شد تمام قسمتهای بیرون و داخل شکم آن را با نمک، فلفل، زردچوبه، زعفران آب کرده و مقداری آب نارنج یا آب لیموترش مزهدار کنید. ۲ ساعت صبر کنید تا ماهی خوب مرینیت شود.
مرحله دوم: آماده کردن سبزی ماهی
در این فاصله پیازها را ریز و نگینی خرد کنید و تفت دهید. وقتی پیازها سبک شدند حبههای سیر رنده شده را اضافه کنید. همین که بوی سیر بلند شد سبزیهای ساطوری خرد شده را اضافه کنید. شمالیها برای ترکیب سبزی ماهی شکمپر کمی خالواش و چوچاق و نعناع خشک هم به ترکیب این سبزی اضافه میکنند که اگر در دسترس داشته باشید طعم لذیذ ماهی را دوچندان میکند. آب سبزی که گرفته شد و سبزی سرخ شد گردو را اضافه کنید تا کمی تفت بخورد. حالا رب انار را اضافه کنید و تمام مواد را خوب با هم مخلوط کنید. نمکف فلفل و زردچوبه را هم اضافه کنید و کمی دیگر تفت دهید.
مرحله سوم: پخت ماهی در فر یا ماهیتابه
فر را روشن کنید و در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید تا گرم شود. شکم ماهی را که تمیز کرده بودید و مزهدار شده بود را باز کنید و مایه سبزی را داخل آن بگذارید. شکم ماهی را با نخ و سوزن تمیز خوب بدوزید تا وا نرود. میتوانید روی ماهی را با برس کمی کره آب شده یا روغن بمالید. اگر میخواهید ماهی شکم پر را در فر یا توستر درست کنید کف سینی فر را چرب کنید. یک پیاز را حلقه حلقه کنید و کف سینی فر بچینید. ماهی را به مدت ۴۵ دقیقه در فر بپزید. اگر فر ندارید میتوانید ماهی شکم پر را در ماهیتابه روی شعله ملایم گاز سرخ کنید.