آوای خزر – آزاده بابانژاد: گلوگاه مازندران در شرقیترین نقطه استان مازندران هممرز با استانهای گلستان و سمنان و در مسیر زائران ثامنالحجج(ع)است، این شهرستان که 43 هزار جمعیت دارد و فاصله جمعیتی ساکنان شهر با روستاهای بخش مرکزی و کلباد آن تنها حدود 3 هزار نفر است؛ یک منطقه خاص بهلحاظ جمعیت و نوع زندگی است.
"گلوگاه در گذشته کبودجامه و نامیه نامیده میشد، هنوز سیاهجامگان گلوگاه بر اصالت خود باقی ماندهاند و نوع پوشش خود را حفظ کردهاند، این واژه در زبان فارسی به معنای مکان استراتژیک و پر رفتوآمد است که کنترل یافتن بر آن در فنون جنگی بسیار مهم است".
... گلوگاه یکی از شهرهاییست که آمار بیکاری در آن قابل توجه است. در این مجال بهتر است به جای بیان آمار بیکاری به دنبال ایجاد فرصتهای شغلی و چالشها و راهکارهایی برای برونرفت آن از وضعیت فعلی باشیم.
گلوگاه مازندران را هم با نام گردان همیشه پیروز امام حسین(ع) و شهر دکلبندان، و هم با نام انجیر گلوگاه و اکبرجوجه و گاه با دریای آرام و مناطق بکر بردنا و توسکاچشمه و سایت پروازی میشناسند.
شرقیترین شهر مازندران با داشتن نعمتهای خدادادی در دشت و کوهستان اما طی 40 سال گذشته توجه خاصی به سوی آن جلب نشده است و مسئولان هر چهقدر به دروازه ورودی مازندران از سمت غرب استان عنایت داشتند؛ سخاوت خود را از این دیار فروگذار کردند.
بیتعارف باید بگوییم که آنچه امروز در دیار دکلبندان شاهد هستیم؛ جوانانی غیور و جسور است که باوجود توانمندیهای فراوان بیکار هستند و چشم امید به فرمایشات مسئولان خود دارند. حدود 200 دکلبند گلوگاهی در طی سالها بر اثر حوادث ناشی از کار جان خود را از دست دادهاند و تعداد قابل توجهی نیز قطع نخاع یا قطع عضو شدهاند. تندادن آنها به حضور در این کار سخت، رهایی از بیکاری بوده است.
هیچ خانواده گلوگاهی را نخواهید یافت که داغ یک برادر و پدر یا دوست و آشنا را در حوادث دکلبندی ندیده باشد. در برخی از خانوادهها هم پدر و هم فرزند جان خود را در دکلبندی از دست دادهاند.
این دیار نیاز به حمایت مسئولان دارد. مسئولانی که قولهای زیادی را دادهاند و به کمتر قولی در حوزه اشتغال عمل کردهاند، شرکتهای مطرح این شهر نزدیک به 100 درصد از آورده شخصی استفاده کردهاند و مدیون اعتبارات دولتی نیستند. حال که دولت ادعای کمک به سرمایهگذران جدید برای راهاندازی صنایع تبدیلی در این شهر را دارد اما همچنان بیمهریهای فراوانی در حق مردم بهویژه جوانان میشود.
دولت باید همان نگاهی را که به غرب استان دارد به این گوشه از استان داشته باشد تا عدالت رعایت شود، دولتمردان فکر نکنند مردمان این دیار اگر خاموشند حرفی برای گفتن نداشته و یا فهمی از مسائل ندارند؛ در خانوادههای گلوگاهی افراد تحصیلکرده و نخبه زیاد خواهید یافت که اگر پای صحبتشان بنشینید مسائل زیادی را بواسطه دانش و آگاهی بیان خواهند کرد.
* کمک به راهاندازی صنایع تبدیلی ضرورت مهم گلوگاه است 
مسئولان زیادی برای رفع مشکلات این دیار و نشان دادن فرصتهای سرمایهگذاری در آن کوشیدهاند؛ یکی از برندهای معروف این شهر "انجیر گلوگاه" است، این شهر در سالجاری اگرچه ششمین جشنواره انجیر را برگزار کرد اما نتوانست آنطور که شایسته نام آن بود برنامههای از پیش تعیینشده را انجام دهد.
سالانه حداقل 1000 تن انجیر در گلوگاه برداشت و به فروش میرسد. این محصول نیازمند صنایع تبدیلی است و دو سرمایهگذار صنایع تبدیلی در این شهرستان امیدوارند دولت در نیمه دوم سال 98 به وعدههای خود برای اعطای تسهیلات به آنها جامه عمل بپوشاند تا گلوگاه نهتنها برای یک و نیم ماه از سال بلکه در طول سال عامل فروش انجیر و فرآوردههای آن باشد.
از این مبحث میگذریم و به دنبال سایر بخشها میرویم؛ در حال حاضر شرکت بردنا تولیدکننده لوازم خانگی، آجرماشینی گلوگاه و شرکت ساوانا -که زنجیرهای کامل در صنعت طیور کشور محسوب میشود - نیز در این شهرستان مستقر هستند.
با این اوصاف، گلوگاه مازندران با توانمندیهایی که دارد و کمتر به آن توجه شده؛ یک سال و اندی است که به دنبال برپایی یک نمایشگاه از دستاوردهای خود است تا قدمی برای بروز قابلیتهای خود بردارد.
نمایشگاه موصوف در حوزههای صنعت، کشاورزی، گردشگری و اجتماعیست، و بنا به پیشنهاد مسئولان و تعدادی از بزرگان و فرهیختگان این شهر مقرر شد تا همایشی با عنوان "فرصتها، چالشها و توسعه شهرستان گلوگاه در افق ١۴١٨" نیز برگزار شود.
اما چه اقداماتی جهت برگزاری همایش و نمایشگاه توانمندیهای گلوگاه انجام شده است؟
در این زمینه، معاون فرماندار گلوگاه و دبیر اجرایی همایش میگوید: در راستای تدوین برنامهای جامع، دانشمحور و کاربردی جهت تبیین مسیر توسعه شهرستان گلوگاه فرمانداری این شهرستان با مشارکت مستقیم دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران و موسسه جغرافیای ایران و همکاری تعدادی از دستگاههای اجرایی استان و شهرستان، و چهرههای علمی شهرستان، برای این اقدام مهم تلاش شده است.

یاسر جعفری خورشیدی اعلام کرد که برگزاری همایش مذکور پس از حدود یک و نیم سال پیگیری و مذاکرات متعدد با رئیس و اعضای هیأت علمی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران، توافقنامه سه جانبه بین دانشگاه، فرمانداری و شهرداری گلوگاه انجام شده و طرفین در زمینه همکاریهای متقابل در جهت انجام طرحها و پروژههای علمی و تحقیقاتی و جانبی توافقهایی داشتند .
وی یکی از مهمترین توافق ای بهعمل آمده برگزاری همایش علمی فرصتها، چالشها و توسعه شهرستان گلوگاه را واگذاری زمین به دانشگاه جهت احداث و راهاندازی نخستین ایستگاه تحقیقاتی و پژوهشی دانشگاه تهران در شمال کشور و در شهرستان گلوگاه اعلام کرد.
"در همین راستا شورای سیاستگذاری این همایش با عضویت فرماندار گلوگاه و رئیس دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران و جمعی از اعضای هیات علمی دانشکده موصوف، برخی مدیران اجرایی استان و شهرستان و تعدادی از چهرههای علمی شهرستان تشکیل و نشستهای متعددی در شهرستان و در دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران برگزار شده است".
معاون فرماندار گلوگاه بیان کرد: ریاست و اعضای هیات علمی دانشکده جغرافیا ضمن حضور در شهرستان گلوگاه از بخشهای مختلف شهرستان ازجمله ساحل و تالاب میانکاله، مناطق کوهستانی، مناطق گردشگری، فضاهای علمی و آموزشی، اراضی کشاورزی، نواحی صنعتی، منابع طبیعی و جنگلها و سایر اماکن بازدید کردند.

وی ادامه داد: تلاشها و همکاریهای بسیار زیادی صورت گرفته و در همین راستا کمیته علمی همایش با دبیری دکتر مقصودی رئیس موسسه جغرافیای ایران و عضو هیات علمی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران و همچنین کمیته اجرایی با دبیری اینجانب تشکیل شد .
دبیر اجرایی همایش و نمایشگاه توانمندیهای گلوگاه با اعلام اینکه دبیرخانه علمی همایش در دانشگاه تهران، و دبیرخانه اجرایی همایش در فرمانداری گلوگاه راهاندازی شده است، افزود: این همایش با رویکرد علمی و کاربردی در جهت بررسی و مطالعه چگونگی توسعه در بخشهای مختلف شهرستان برگزار خواهد شد و براساس برنامهریزیهای انجامشده اساتید و دانشجویان از دانشگاههای متعدد کشور امکان ارائه مقاله و حضور در شهرستان را خواهند داشت.
* تقدیر و تشکر از همکاری:
محمدرضا تباکی قلعهسری فرماندار سابق گلوگاه
سازمان جهاد کشاورزی و اداره تابعه در شهرستان
ادارهکل صنعت معدن و تجارت و اداره تابعه در شهرستان
ادارهکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری و اداره تابعه در شهرستان
اتاق بازرگانی
دانشگاه علم و فناوری مازندران
شرکت دخانیات ایران
بندر و منطقه ویژه اقتصادی امیر آباد
مجموعه اقتصادی ساوانا
شرکت بهینه سبز
* زمان و مکان همایش توانمندیهای شهرستان گلوگاه؟
این همایش طی روزهای 26 و 27 شهریورماه در سالن همایش مرکز تحقیقات تیرتاش برگزار میشود با این توضیح که زمان افتتاحیه ساعت 16 روز 26 شهریور و زمان اختتامیه نیز ساعت 17 روز 27 شهریورماه است.
افتتاحیه همایش ساعت 8 صبح 27 شهریورماه است، در فاصله ساعات 11 تا 13 و بعد از ظهر نیز از14:30 تا 16:30 زمان ارائه مقالات در 8 پنل تخصصی است.

پنلهای همایش عبارتند از:
1- دخانیات
2- برنامهریزی و مدیریت شهری
3- توسعه گردشگری
4- تاریخ و باستانشناسی
5- صنعت و فناوری
6- جهاد کشاورزی و صنعت طیور
7- برنامهریزی و مدیریت روستایی
8- نوسانات سطح دریای خزر و مدیریت سواحل
* چه تعداد مقاله به دبیرخانه همایش توانمندیهای گلوگاه رسیده است؟
در مجموع 102 مقاله به دبیرخانه علمی همایش ارسال شده است، از این تعداد 53 مقاله به صورت پوستر و 49 مقاله به صورت شفاهی ارائه میشوند.
*هدف از برگزاری همایش توانمندیهای گلوگاه چیست؟
به دنبال تدوین یک سند راهبردی با عنایت به توانمندیهای منطقه هستیم؛ یک تفاهمنامه بین دانشگاه تهران و فرمانداری گلوگاه به امضا برسد که خروجی آن سند راهبردی برای پیشرفت این شهرستان در حوزههای مختلف باشد.
اخبار مازندران
انتهای پیام/1354