در ورودی شرقی روستای شهیدآباد(تِروجِن)، تابلویی که روی آن نوشته شده است «به سمت غارهای هوتو و کمربند»، رهگذران کنجکاو را ناخودآگاه به سوی جاده فرعی میکشاند، در انتهای جاده خاکی که به سمت ارتفاع میروی، به چشماندازی از کوهستان، دشت و دریا دسترسی داری و آسمان زیبایی که بالای سرت خودنمایی میکند.
خودت را در ارتفاعی میبینی که انگار به همه شهر دسترسی داری، روی یک تپه باستانی به نام «کمربن» ایستادهای که دو اثر باستانی را در دل خود دارد.
درختان انار، ولیک، ازگیل وحشی و بوتههای تمشک در گوشه و کنار این مکان، زیبایی خاصی را به مجتمع تفریحی و توریستی «هوتو» داده است.
به جستجوی غارهای هوتو و کمربند که میپردازی باید از کنار درختان انار و بوتههای ریز و درشت رد شوی، تابلوها تو را راهنمایی میکنند، باید مراقب سنگها باشی و حواست را جمع کنی، ابتدا به غار هوتو میرسی، شاید برایت جالب به نظر نیاید یا تصور دیگری از آن داشته باشی، اما همین اثر تاریخی برای خود دنیایی دارد از زندگی گذشتگان و میراث ماندگاری است از هزاران هزار سال پیش که تمدن را فریاد میزند.
وارد غار هوتو که میشوی؛ اختلاف دمای بیرون و درون غار را بهخوبی احساس میکنی، بین 7 تا 11 درجه خنکتر از هوای بیرون است.
کمتر از 100 متر پایینتر از غار هوتو، به غار کمربند میرسی که در واقع در کمر تپه باستانی قرار دارد، این غار دارای 6 طبقه با 28 قشر 20 سانتیمتری است که به دوران میانهسنگی و نوسنگی باز میگردد، طبقات اول و دوم آن شامل آثار دوران نوسنگی جدید است، طبقه سوم هیچ شباهتی به طبقه دوم از حیث باستانی ندارد و متعلق به عصر نوسنگی و سفال است.


غارهای هوتو و کمربند در سالهای 1328 تا 1330 هجری شمسی توسط پروفسور«کارلتون» استاد باستانشناسی دانشگاه فیلادلفیا آمریکا، مورد کاوش قرار گرفت و قدمت آنها 9 هزار سال پیش از میلاد مسیح (ع) تخمین زده شده است.
در جریان کاوشهای انجام شده در غار هوتو، اشیایی از سنگ چخماق مربوط به دوران پارینهسنگی یا پالئولیتیک(Paleolithic) به همراه سه اسکلت انسان از جمله اسکلت یک مادر و فرزند، کشف شد، این اسکلتها در همان سالها از ایران به آمریکا منتقل شد و هنوز اطلاع دقیقی از محل نگهداری آنها در دست نیست، فقط همین مشخص است که در یکی از موزههای آمریکا قرار دارد.
در عمیقترین نقطه از غار هوتو، سنگریزههایی از عصر یخچالها، و در طبقات مختلف آن آثاری از عصر آهن تا دوران نوسنگی یا نئولیتیک (Neolithic)، مشاهده شد، در واقع غار هوتو، دربردارنده آثار تمدن دوران آهن و برنز و مس( Calcholithic)، و نوسنگی است.
وجود این تمدنها در نتیجه دیگر تحقیقات کارلتون در سال 1949 میلادی، که در غارهای «بیستون» کرمانشاه، «تمتمان» ارومیه، و «خونیک» خراسان به دست آمد، تایید شد.
به اذعان پروفسور کارلتون، در هیچیک از نقاط ایران، اطلاعات مبسوطی راجع به تمدنهای گذشته مردم این سرزمین، مانند آنچه در غار هوتو کشف شد، به دست نیامد.
حدود 10 سال است که سایت تفریحی – توریستی هوتو راهاندازی شده و همین فضای زیبا سبب معرفی بیشتر غارهای هوتو و کمربند شده است و گردشگران زیادی را نیز به سمت خود کشانده است.
حفاظت از غارهای هوتو و کمربند بهخوبی انجام نمیشود و بهنوعی باید گفت که اگر سایت تفریحی هوتو نبود؛ باید تاکنون فاتحه این دو اثر تاریخی خوانده میشد.
گزارش از آزاده بابانژاد - تصاویر از سعید منصوری
انتهای پیام/