به گزارش آوای خزر از شهرستان ساری، مراسم بهرهبرداری از 3 نیروگاه برقابی مسیر خط انتقال آب شرب و زیستمحیطی سد شهید رجایی، امروز پنجشنبه 16 آبانماه، در روستای سلیم بهرام جاده کیاسر با حضور محمد حاج رسولیها مدیرعامل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران، مسئولان حوزه آب و فاضلاب مازندران و نمایندگان ساری و میاندرود در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
این پروژهها توسط بخش خصوصی(شرکت پارسه پایدار) به روش B.O.O (ساخت، بهرهبرداری و مالکیت) به بهرهبرداری رسید. تصفیهخانه سلیم بهرام در یک واحد بوده و انرژی مطمئن سالانه آن 4.7 گیگاوات ساعت است و موقعیت آن نیز خط آب شرب ساری است. همچنین پروژه دیگری در جاده کیاسر سد شهید رجایی راهاندازی شده که میزان انرژی مطمئن سالانه آن 5.5 گیگاوات ساعت است، در موقعیت حقآبه زیستمحیطی قرار گرفته و ضریب کارکرد آن 88 درصد است. پروژه دیگری از همین دست نیروگاه برقابی در جاده ساری دوراهی تاکام راهاندازی شده که در دو واحد با انرژی مطمئن سالانه 9.5 گیگاوات ساعت و با موقعیت آب شرب است.
به گفته خدرنژاد سرمایهگذار این پروژه، کار سختی در شرایط تحریم و افزایش نرخ ارز رقم خورد که فشار مضاعفی را بر سازنده وارد آورد و در کنار آن نیز قوانین دست و پاگیری وجود داشت که سختی کار را بیشتر کرد.

به گفته محمد ابراهیم یخکشی مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران، این استان ظرفیتهای بالقوهای در صنعت آب و برق دارد که یکی از آنها همین نیروگاههای برقابی است. از این ظرفیت استفاده مناسبی نشد. طی چند سال اخیر مطالعاتی زیادی انجام شده و باتوجه به اینکه تولید در پیک برق در این استان منفی است لذا یکی از راهکارهای آن ساخت نیروگاههای برقابی است.
وی میگوید: 20 سال است که آب زیستمحیطی را رها میکنیم اما در این فاصله باتوجه به نگاه اقتصاد مقاومتی و توجه به انواع کارکرد آب تصمیم گرفتیم نیروگاهی بزنیم که انرژی پاک تولید کند.
این مسئول از حضور بخش خصوصی که توانست باوجود مشکلات موجود، پروژه تصفیهخانه سلیم بهرام شهر ساری را در موعد مقرر به پایان برساند قدردانی و اعلام کرد: 21 میلیارد تومان برای این مجموعه هزینه شده است. 20 نفراز کارشناسان برق، مکانیک و بالاتر در آن مشغول کار هستند و اینها نتیجه اعتمادی است که به بخش خصوصی داریم.
* مازندران بیشترین ظرفیت را برای راهاندازی نیروگاههای برقابی دارد
محمد حاج رسولیها مدیرعامل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران اظهار میدارذ: در دهه 80 برای سد شهید رجایی حتی مسئله آب شرب هم دیده نشد و اولین چالشی بود که به نظر من با آن مواجه شدیم. سوال این بود که تمامی آب شرب را به سد متصل کردیم و چطور این کار برای ساری دیده نشده است؟ پیگیریها نتیجه داد تا بالاخره تامین آب ساری را در دستور کار قرار دادیم و امروز آنچه را در تصفیهخانه سلیم بهرام شهر ساری میبینیم حاصل همین نگاههاست که با کمک سرمایهگذار بخش خصوصی محقق شده است.
وی درباره خرید تضمینی برق اظهار داشت که در سال 95 از نیروگاههای بخش خصوصی 150 تومان میخریدیم در حالیکه فروش ما امروز بعد از چند سال حدود 60 یا 70 تومان است. اما اکنون قیمت خرید برق از نیروگاههای برقابی بر روی رودخانهها و بر روی خطوط انتقال آب و فاضلاب و تاسیسات جانبی سدها از 400 تومان به بالا در ازای هر کیلووات ساعت نیز فراتر رفته است.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران با اعلام اینکه اکنون نیروگاه برقابی بیشترین فضای توجیه اقتصادی را دارد، بیان کرد: 30 درصد ظرفیت برای راهاندازی نیروگاههای برقابی در این استان قرار دارد و میتواند تا 400 مگاوات سرمایهگذاری کند.
حاج رسولیها با بیان اینکه در بحث مجوزات نیز تخصیصها بهتر شده است، اظهار داشت: تقریباً در هر ماه یک مجوز گذر حجمی آب صادر میشود که سرمایهگذاران بیایند و این کار را انجام بدهند.
این مسئول در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه تعیین حریم و بستر و بحث لایروبی رودخانهها را در نقاطی که مهندسین تشخیص میدهند انجام میگیرد، اشاره کرد که از مجموع 75 هزار کیلومتر رودخانههای فعال کشور که سهم مازندران 10 درصد است، 53 هزار کیلومتر تعیین حریم بستر انجام شده است و امسال رکورد ما 2 برابر متوسط سالانه بود.
* امسال تاکنون 760 کیلومتر از رودخانههای کشور لایروبی شدند
وی میگوید: در خصوص لایروبی و مباحث مهندسی، سالانه 300 تا 350 کیلومتر لایروبی انجام میشد اما در همین چند ماه از سال 98، به 760 کیلومتر رسیده است که به 2 دلیل بوده است؛ یکی به دلیل سیلابی که داشتیم و با همراهی قوه قضاییه تمهیداتی در روش تامین منابع مالی اندیشیده شد و دیگری اینکه نمایندگان پای کار بودند و در بودجه 99 هم اعتبارات و هم راهکارهای قانونی گنجانده خواهد شد.
به گزارش آوای خزر، ظرفیت نیروگاه برقابی مازندران در حال حاضر بیش از 1700 مگاوات است و تاکنون مطالعات شناخت 700 مگاوات از پتانسیل برقابی انجام گرفته و 70 مورد به ظرفیت 700 مگاوات نیز به فراخوان گذاشته شده است.
اخبار مازندران
انتهای پیام/ 1354